Eight homes with light-filled kitchens from Australia to Slovenia

In our latest brochure, we’ve selected eight kitchens in contemporary homes where strategically placed windows and glass create well-lit spaces for cooking and spending quality time with family and friends.

These light-filled kitchens feature different finishes, including marble, concrete, wood and glass, but are tied together by sunlight streaming through large windows, glass doors or skylights.

This is the latest in our lookbook series, providing visual inspiration from the Dezeen archives. For more inspiration, check out our previous design brochures featuring interiors with furry walls, carved wooden stairs, and rustic Italian interiors.


Photo by Matthew Williams

Monroe Street House, USA, by TBo

New York-based studio TBo updated a 124-year-old townhouse in Brooklyn to meet the demands of a modern, multi-generational family lifestyle.

Featuring a worktop-to-ceiling window and glass doors leading to an outdoor deck, the kitchen has maximum access to daylight and the outdoors.

Find out more about Monroe Street House ›


Photo by Rohan Finn

Bungalow Annex Sydney, Australia, by Emily Sandstrom

Australian architect Emily Sandstrom restored this 1930s bungalow in Sydney with materials reclaimed from the demolition of its small back kitchen.

She sees the new kitchen, which has a kitchen island with a recycled Australian hardwood worktop, as the center of the home. A window wall provides views of the outdoor dining area and fills the room with light.

Find out more about the bungalow ›


Photo by Nick Dearden

Glazed house extension, UK, designed by DHaus

As part of the back extension to a house in Hertfordshire, UK, London studio DHaus opened up the dark and narrow original kitchen with a material palette of concrete, glass and Douglas fir.

The studio lowered the kitchen floor by one meter and connected the interior to the garden, with glass lining the entire end of the extension to create a bright and welcoming space.

Find out more about glass extension ›


Photo by Jason Rake

Quarry House, USA, designed by AB Design Studio and House of Honey

West Coast architecture practice AB Design Studio renovated Quarry House in California, a 1954 home that was in disrepair, in collaboration with House of Honey, which was responsible for the interior design.

The kitchen has been renovated with ornate marble countertops and a kitchen island as well as Crittall-style windows and doors.

Find out more about Quarry House ›


Photo by Anna Scobie

MM House, Slovenia, by A202 Arhitekti

A202 Arhitekti transformed a traditional gabled house in Slovenia by removing all non-structural interior elements and adding a wooden extension inside while maintaining the structure of the property.

The studio built the kitchen with light-colored materials and a minimalist style, adding a large window with a comfortable window seat for reading or contemplating.

Find out more about House MM ›


Photo by Lorenzo Zandri

Home extension, UK, by ConForm

Designed by ConForm, the light-filled kitchen in this Hampstead home is paneled in white marble.

The light gray vein patterns on adjacent surfaces are unparalleled to “encourage a natural and textural language,” the studio said. Sliding doors open the room onto the garden.

Find out more about Hampstead Extension ›


Photo by Peter Bennetts

10 Fold House, Australia, designed by Timmins + White

Australian studio Timmins + Whyte added an extension with a folded roof that brings extra natural light into this Melbourne home.

The kitchen in the extended space is integrated with the living room through a combined material palette of slatted wood, marble and gray terrazzo.

Find out more about 10 Fold House ›


Photo by Jeroen Verecht

C-DF House, Belgium, designed by Graux & Baeyens Architecten

Belgian studio Graux & Baeyens Architecten was commissioned to maximize space in a narrow townhouse in Ghent that already had a back kitchen extension.

The studio changed the gap between the old extension and the original house into a skylight and replaced the wall between the garden and the kitchen with a sliding glass door, bringing additional light into the ground floor kitchen.

Find out more about House C-DF ›

This is the latest in our lookbook series, providing visual inspiration from the Dezeen archives. For more inspiration, check out our previous design brochures featuring interiors with furry walls, carved wooden stairs, and rustic Italian interiors.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *